Schapenwol niets meer waard??

Sneeuw op 1 april!
Hoe moet dat nu verder?

De moderne mens kiest voor kunstvezels?

Het was een paar dagen geleden in het nieuws. Schapenhouders moeten betalen om van hun wol af te komen. Mensen dragen geen wollen kleding meer, maar kiezen voor synthetische vezels… Hoe is het in vredesnaam mogelijk in deze tijd van ecologische idealen? Voor mij zijn dit soort nieuwtjes echt het bewijs dat we als moderne mens heel ver weg zijn gedreven van de natuur en van een eenvoudig leven. Wat is er nu mooier dan in harmonie met je omgeving, de natuur en je dieren te leven?

Okay, gevaarlijk terrein natuurlijk… Vegetariërs en veganisten zullen het hier zeker niet mee eens zijn. Alle respect voor mensen met die ideologie, maar zo leven we natuurlijk niet allemaal. Sterker nog, volgens veganisme.org gaat het om net iets meer dan 1% van de wereldbevolking. En ik ben ervan overtuigd dat je ook een ‘gewoon’ leven kunt leiden, met een kleine ecologische footprint. Massaproductie en massaconsumptie zijn altijd slecht, maar helaas, de mens is een overdadig en vaak destructief beestje en als we ons in dit tempo blijven voortplanten maakt het echt niet meer uit wat voor idealen we er op na houden.

Schapenwol isolatie
Schapenwol isolatie
Schapenwol isolatie
Schapenwol isolatie
Schapenwol isolatie
Schapenwol niets meer waard?

Schapenwol is ideale isolatie

En nu weten we dus niet meer wat te doen met alle voorjaarswol die de schapen kwijt moeten! Er wordt zelfs getest met schapenwol als meststof, verwerkt tot korrels! Terwijl ik niet ver hoef te Googelen om de meest voor de hand liggende oplossing voor wil te vinden; isolatie! Het werkt geweldig als isolatiemateriaal in je dak of wanden en dat zou in deze tijd van groene idealen en extreme energieprijzen toch aan moeten spreken?

Natuurlijk gaan er ook weer stemmen op die zeggen dat het houden van schapen slecht is voor de het milieu. Maar als je dan toch schapen hebt en een overschot aan wol, dan is het misschien wel zo handig om die wol zo ecologisch mogelijk in te zetten. Als isolatie materiaal bijvoorbeeld. En vergeet vooral niet dat er wereldwijd heel veel mensen voor hun inkomen afhankelijk zijn van het houden van schapen! We kunnen niet allemaal in de marketing of human resource gaan, tenslotte!

Hier een paar links, gewoon als bronnen

0