Niet trots vandaag

Sneeuw op 1 april!

Hallo allemaal,

Normaal zouden jullie rond deze tijd een boel wolnieuwtjes voor het voorjaar voorbij zien komen, maar om eerlijk te zijn… Daar heb ik even helemaal geen zin in. Laten we het maar even over belangrijker zaken hebben, zoals… waar is hij in vredesnaam mee bezig daar?!

Ik sta elke keer weer versteld van het talent dat de mensen hebben om elkaar – en de natuur – ellende en verdriet aan te doen. En de kromme motivatie ervoor! Niemand in Oekraïne en Rusland wil oorlog, alleen meneer Putin met zijn kliekje meelopers en hun machtspelletjes. En tegelijk zitten Biden en zijn vrienden zich ook in de handen te wrijven, want dit komt America en de Navo helemaal niet verkeerd uit. En wie worden het slachtoffer? De arme Oekraïense mensen en de gewone Russische burgers, die worden gefopt met eenzijdige propaganda.

En wat doen wij hier in het westen? We houden eerst de Oekraïne worst voor met EU- en NAVO uitnodigingen en nu laten we ze in de steek! Deze mensen zijn de zoveelste slachtoffers van de machtspelletjes die grote landen zoals Rusland, America en China spelen. Ik vind het verschrikkelijk!!!

Ik kom oorspronkelijk uit Kirgizië, heb met mijn familie lang in Rusland gewoond en ben nu al meer dan 20 jaar hier, maar ik schaam me echt voor wat er gebeurt. Ik schaam me voor Putin, ik schaam me voor het beeld dat er van Rusland en gewone Russen ontstaat en ik schaam me voor mijn eigen machteloosheid.

We hebben de laatste dagen natuurlijk veel contact gehad met mijn familie daar. Ik heb een tante in Moskou en mijn moeder, broer en zijn familie wonen 4 kilometer van de grens met de Oekraïne. Een paar nachten geleden stuurden ze filmpjes van overvliegende projectielen. Ik maak me geen zorgen over hun veiligheid, maar als ik hoor hoe weinig ze daar weten van wat er echt aan de hand is en dat ze eigenlijk de propaganda geloven, dan maakt me dat heel triest.

Hetzelfde geldt voor alle mensen in de ateliers waar onze mooie spulletjes gemaakt worden. Niemand weet daar wat de toekomst nu brengt en niemand wil daar oorlog. En eigenlijk maak ik me ook wel zorgen over hoe wij straks onze spullen nog naar hier gaan krijgen. Hoewel dat op dit moment eigenlijk van geen belang is.

Onze gedachten gaan uit naar alle mensen die nu slachtoffer worden van Putin’s agressie en ik hoop met heel mijn hart dat ik mijn volgende nieuwsbrief gewoon weer schaamteloos kan vullen met mooie wollen spulletjes.

Groetjes,

Anzhela

0