Hoe moet dat nu verder?

Schapenwol niets meer waard??
Heten jullie nog stééds Russian Socks?

Het kan zijn dat je dit geen leuk bericht vindt, of het er echt niet mee eens bent. Ik ben doorgaans een heel goedgehumeurd mens en heb veel verdriet van wat er in de Oekraïne gebeurt, maar dit moet me toch van het hart.

We zijn ondertussen dik drie maanden onderweg in de oorlog tussen Rusland en de westerse wereld en het lijkt erop dat we hier met onze sancties toch vooral onszelf de keel aan het dichtknijpen zijn. Alles wordt duurder, schaarser, moeilijker… We gaan zelfs weer steenkool verstoken om genoeg elektriciteit te hebben, straks! En dát terwijl boeren en burgers al in ademnood zitten vanwege de nieuwe stikstof maatregelen! Hoe krom is dat?

En hoe moet het verder met bedrijven zoals wij die voor hun boterham handelden met Russische mensen? We kunnen geen geld meer overmaken en onze spullen komen het land niet meer in! Okay, het zijn maar sokken en ik heb gelukkig nog een job naast deze uit de hand gelopen hobby, maar ik weet zeker dat er een hoop mensen zijn, die er met hun inkomen helemaal afhankelijk van zijn!

Ik ben heel benieuwd hoe dit alles nu verder gaat en hoelang het gaat duren. We hadden gelukkig nét voordat Rusland de Oekraïne binnenviel nog een aantal grote zakken met mooie spulletjes binnengekregen, dus voor het komende winterseizoen hebben we volop mooie dingen, maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden. En denk eens aan de mensen en kleine bedrijfjes dáár, die van dit soort handel afhankelijk zijn… Is het terecht dat juist de gewone mensen en kleine bedrijven moeten bloeden voor de machtspelletjes van politici?

Ik snap het wel, je kunt Putin vanuit ons westers perspectief zijn gang niet laten gaan, maar ik heb toch sterk het gevoel dat het vooral de Oekraïense en Russische burgers zijn die onder deze oorlog lijden. En wij, gewone mensen! Frans Timmermans, Von der Leyen, Sigrid Kaag of Rob Jetten eten er geen boterhammetje minder om, maar bij ons schieten de rekeningen omhoog en moet de thermostaat lager! Want vergeet niet, die gaskraan in Rusland gaat dicht omdat wij niet in roebels willen betalen. Onze politici hebben eenvoudig besloten dat hun symbolische sancties belangrijker zijn dan het welzijn van hun eigen burgers. Maar dát zeggen ze niet graag, aan tafel bij Jinek…

Ik ben heel erg tegen wat Putin doet en vind mét jullie dat we dat ook moeten uitschreeuwen, maar… Als ik zie wat de gevolgen hier zijn voor Nederlandse en Belgische huishoudens, hoezeer dat alles ten koste gaat van de gewone mensen dáár en hoe bedroevend weinig de sancties daadwerkelijk helpen om de Russische machtshebbers op andere gedachten te brengen, dan word ik boos. De roebel staat op recordhoogte, Putin verkoopt lachend ons gas aan China en aan andere landen en wij betalen ons blauw om onze leiders mooi weer te laten spelen!

En Amerika? Dat wrijft zich ondertussen breed grijnzend in de handjes, want we kopen niet alleen meer gas en olie bij ze, maar ook weer een heleboel wapens!

Pfffff, genoeg gemopperd! Ik ga met de hondjes in bos lopen om af te koelen!

Hoe moet dat nu verder?
Hoe moet dat nu verder?
Hoe moet dat nu verder?
Hoe moet dat nu verder?
0