Heten jullie nog stééds Russian Socks?

Hoe moet dat nu verder?
Russian Socks in de krant!

Over Russian Socks, Rusland, Putin, oorlog en meer

Hallo allemaal! We krijgen in een bewogen jaar zoals het voorbije natuurlijk veel vragen en opmerkingen over wat er allemaal gebeurt. Over onze mening daarover, onze naam, onze producten, de herkomst en nog veel meer. En terecht, want als een oorlog en het leed van mensen niemand meer zou interesseren, dan zijn we heel ver van huis. Ik heb hierover in het afgelopen jaar al een paar blog posts op onze site gezet, maar ik wil graag deze pagina gebruiken om een paar antwoorden te geven.

” Jullie zullen wel niet veel sokken meer verkopen, nu jullie Putin zo bezig is?! “

Een vraag die we dit afgelopen jaar heel vaak hebben gehoord. En ik moet je bekennen, ik was best een beetje ongerust over de manier waarop de ellende in de Oekraïne en de beeldvorming in de westerse media voor ons zou uitpakken. Als je de hele dag via de media te horen krijgt hoe fout Rusland is, dan is het niet altijd eenvoudig om daar niet in mee te gaan, denk ik. We zijn dan ook enorm blij te zien dat we er alleen maar meer nieuwe klanten bij hebben gekregen en dat ook onze bestaande klanten steeds bij ons terug blijven komen! Daar ben ik echt heel dankbaar voor en blij, dat de meeste mensen toch het onderscheid weten te maken tussen de machtspelletjes van wereldleiders en het leven van gewone burgers!

” Moet ik Rusland nu wel ondersteunen door jullie sokken te kopen? “

Ehm, nee! Zeker niet doen! Als je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je de oorlogsmachine sponsort door onze sokken te kopen, dan zou ik gewoon naar de hema gaan of bij nordic socks ofzo bestellen. Dan koop je waarschijnlijk wel spullen uit fabrieken in China, Bangladesh of Turkije, waar de werkomstandigheden erbarmelijk zijn en waar ze het woord ecologisch nog moeten uitvinden, maar je hebt in elk geval je geweten gesust! Maar even serieus, wie ondersteun je met je aankoop bij Russian Socks? Even op een rijtje:

  1. De schapen- en geitenboeren op het Russische platteland die voor de wol zorgen
  2. De ambachtelijke ateliers op datzelfde platteland, waar onze spulletjes gemaakt worden
  3. De vervoerder die het naar Nederland brengt en daar geld voor vraagt
  4. De Nederlandse belastingdienst, aan wie wij invoerrechten en btw betalen voor het importeren
  5. Opnieuw de Nederlandse belastingdienst, aan wie we vervolgens inkomstenbelasting en btw mogen betalen over onze omzet
  6. PostNL, die geld verdient aan de verzending
  7. O ja… Ons! Want dat wat er tenslotte overblijft helpt ons de gasrekening en boodschappen te betalen! En ook bij ons staat de kachel een paar tandjes lager, geloof me!

” Houd op met reclame te maken voor dat rotland! “

Ja, die zat er ook tussen! En nog veel ergere. En om eerlijk te zijn… Ik snap die emotie best.

Hier in het westen wordt de wereld natuurlijk vanuit het westerse – lees Amerikaanse – perspectief bekeken. Na de tweede wereldoorlog is er een constante tegenstelling geweest en een strijd tussen oost en west om de politieke, militaire en economische macht. Dat begon al met de wedstrijd tussen Rusland en de USA, wie er het eerst in Berlijn kon staan om daar de boel leeg te roven. In het westen leer je dat het westen, de geallieerden, de oorlog hebben gewonnen. In Rusland leerden we op school dat Rusland de oorlog had gewonnen. In het westen roepen we dat de Russische burger dom wordt gehouden door staatspropaganda, maar in het westen krijgen we ook een heel eenzijdige berichtgeving te horen.

Voorbeeld? Mijn moeder, mijn broer, zijn vrouw en 3 kinderen woonden in Shebekino, een plaatsje in Rusland, 7 kilometer van de Oekraïense grens, bij Charkov. Ik zeg expres woonden, want in december zijn ze moeten vluchten met achterlating van hun huis, dieren, spullen, werk, alles. Nu wonen ze samen allemaal in het éénkamerappartement van mijn tante in Moskou, omdat de Oekraïense troepen als kerstgeschenk op 20 december hun woonplaats, marktplein, energieknooppunten en ziekenhuis bombardeerden. En die beschietingen gaan nog steeds door, langs de hele grens!

Begrijp me goed, ik vind het heel begrijpelijk dat de Oekraïne terugschiet, maar hebben we daar al één letter over gelezen in onze media? We krijgen allemaal gefilterde informatie te horen en te lezen en de meesten mensen willen niet verder nadenken. Zo wordt het heel makkelijk om mensen tegen elkaar op te zetten en een gemeenschappelijke vijand te creëeren. Putin doet dat tegen het westen en onze leiders doen dat tegen het oosten. En wij? Tja, wij schelden een keer op een webwinkel omdat hij de verkeerde naam heeft…

” Jullie kunnen beter je naam veranderen! “

Moeten we onze naam misschien veranderen? De site uit de lucht halen zelfs? Omdopen in Freedom Socks of iets anders symbolisch? Wij hebben onszelf die vraag natuurlijk ook vaak gesteld. We hebben de afgelopen 8 jaar met heel veel liefde en plezier al onze klanten in Europa zo goed mogelijk geholpen en we genieten van de fijne contacten die we met iedereen hebben. Ik kom uit Kirgizië, ben opgegroeid in Rusland, mijn man is van hier en we verkopen wollen spulletjes, gemaakt door heel gewone mensen op het Russische platteland. Mensen die net als de Oekraïense burgers enorm lijden onder de machtspelletjes van wereldleiders.

Geen marketing trucjes

Opeens demonstratief onze neus ophalen voor alles wat Russisch is? Al die lieve mensen met wie we al jaren samenwerken laten vallen? Nee, dat voelt niet goed. Dat voelt een eerder beetje nep eigenlijk, alsof we – net als onze politici – ons vooral druk maken over ons imago.  Alsof we met een andere labeltje op de verpakking snel ons winkeltje veilig willen stellen. Een marketing trucje. Nee, als het dáárvan moet afhangen, dan verkopen we maar minder sokken! Ondertussen hebben we onze handen vol aan alle pakketten en dat geeft me het vertrouwen dat de meeste mensen wel verder denken. 🙂

Groetjes en liefs, Anzhela

P.S. Mijn Nederlands is helaas niet volmaakt, dus mijn man Ward helpt me met het bij elkaar typen van dit soort stukjes… 🙂

0