Enter your keyword

Eigenschappen van Wol

Wat je moet weten over wol

Was je wol op de hand!

We zijn allemaal van ons gemak gediend maar het is echt geen goed idee je wollen spullen in de wasmachine te wassen. Gelukkig hoef je je wollen sokken niet vaak te wassen, dus een handwasje op zijn tijd is niet de grootste opgave. Gebruik koud of lauw water, nooit warm! Als je het echt bont hebt gemaakt, mag lauwwarm water. Was je wollen sokken altijd met een speciaal middel voor wolwas en in plaats van het erin te wrijven, kun je beter kneden of knijpen. Wol gaat lang mee, maar door te wrijven breken de vezels en daardoor verouderd de stof veel sneller. Daarna uitspoelen met koud water, tot het wasmiddel eruit is. Laat de wol niet langer dan 5 minuten weken.

Hoe laat je wol drogen?

De beste manier om je wol sokken te laten drogen, is ze in een handdoek te draaien en zacht te rollen. Uitwringen is een héél slecht idee, natuurlijk, want daarmee gaat de vorm uit je wollen kleding. Ook niet zomaar lukraak in een “vorm” wegleggen om te drogen, maar netjes uitleggen op een handdoek of schoon oppervlak. Direct zonlicht tijdens het drogen is ook weer geen goed idee, maar als je eenmaal deze stappen doorlopen hebt zijn je wollen sokken weer helemaal schoon en als nieuw!

Eigenschappen van Wol

Er zijn wel veel studies gedaan naar de eigenschappen van wol in kleding. We hebben hieronder een aantal bevindingen voor je verzameld, die we nuttig vonden om te weten, wanneer je wollen sokken of kleding wilt kopen.

Ecologisch verantwoord

Ecologisch verantwoordWol is een hernieuwbaar product en het gebruik ervan in o.a. kleding ondersteunt schapenhouders en met name diegenen die hun kuddes laten grazen op pesticide-vrije weides. Veel schapenhouders houden en onderhouden hun dieren organisch en milieuvriendelijk, omdat dit de kwaliteit van de wol ten goede komt. Ook het verwerken en bewerken van wol belast het milieu stukken minder dan de processen voor andere natuurvezels of kunstvezels. Best belangrijk!

Hypoallergeen

Wol is hypoallergeenStofmijten ofwel huismijten houden niet van wol. Ze voelen zich veel beter thuis in warme, vochtige omgevingen zoals synthetische weefsels of dons. En aangezien stofmijten een belangrijke oorzaak zijn van allergieën en astmatische klachten, is dit dus goed nieuws voor de dragers van wollen sokken! We geven hier géén medisch advies en we doen ook geen harde wetenschappelijke uitspraken, maar met een rondje Googelen zul je deze stelling bevestigd zien.

Wol in de machine wassen?

Wol beter niet in de wasmachineWol in de machine wassen? Er zijn tegenwoordig fabricagemethoden waarmee wolgaren wordt gesponnen dat machine-wasbaar is, maar we raden het af! We raden je aan je sokken even op de hand te wassen in koud of lauwwarm water. Zo blijft je sok langer in model en vergeet niet; bij ieder rondje wasmachine of wasdroger slijten je kleren. Kijk maar eens naar de stofresten die je regelmatig uit de filters van de apparaten moet verwijderen… Gelukkig krijg je in wollen sokken geen zweetvoeten, dus wassen is veel minder vaak nodig dan normaal.

Waterafstotend

Water op wolHoewel de kern van de wolvezel in staat is om tot een derde van haar eigen gewicht aan water op te nemen, is het oppervlak van de vezel waterafstotend. Dit is te danken aan de wasachtige coating op het oppervlak van de vezel. Deze coating laat zich niet makkelijk verwijderen door wassen of stomen en maakt dat water druppels vormt op het oppervlak en eraf rolt, in plaats van te worden opgenomen.

Lange levensduur

Wol heeft lange levensduur

Wolvezels kunnen wel 20.000 maal buigen, voordat ze breken. Ter vergelijking; voor katoenvezels is dit al bij 3.000 en zijde zelfs al bij 2.000 maal! Dat betekent dat je wollen sokken, wanten of beenwarmers niet alleen veel langer meegaan, maar er ook veel langer als nieuw uit blijven zien! Dat je daarnaast je wollen sokken niet steeds in de wasmachine hoeft te wassen, helpt nog eens extra mee om de levensduur te verlengen!

Vlekbestendig

Korte wollen sokken

Omdat het oppervlak van de wolvezels met zijn wasachtige coating waterafstotend is, kunnen gemorste substanties worden verwijderd, voordat ze in de wol kunnen dringen. Zelfs wanneer een vlek niet meteen wordt verwijderd, zal wol minder snel een blijvende kleurschade oplopen dan andere natuurlijke of synthetische stoffen. Wol neemt ook veel minder zand of stof van de grond op dan andere stoffen. De beste manier om een zandvlek o.i.d. te reinigen is gewoon te vegen met een droge borstel, omdat wol aarde en dergelijke snel loslaat.

Schimmel bestendig

Weinig tot geen schimmel op wolWolvezels hebben van nature een vocht afdrijvende werking, waardoor dit vocht niet in het weefsel blijft zitten. Dit houdt de huid droog, maar voorkomt ook de vorming van meeldauw ofwel schimmels. Wol heeft daarnaast ook natuurlijke antibacteriële eigenschappen, omdat bacteriën doorgaans eerder worden aangetrokken door gladde, positief geladen oppervlakken van synthetische vezels, dan door het schubachtige, neutraal geladen oppervlak van een wolvezel. Ziekenhuis-studies wijzen uit dat bacteriekolonies vaak voorkomen in katoenen lakens, maar onder dezelfde omstandigheden niet in wollen dekens.

Vuurbestendigheid

VuurbestendigheidWanneer wol aan open vuur wordt blootgesteld, zal het onder normale omstandigheden slechts smeulen en gaat vanzelf uit. Daarom draagt de brandweer in veel landen wollen uniformen en gebruiken veel fabrikanten van natuurlijke bedden en matrassen wol in hun producten om aan brandpreventieregels te voldoen. Wol heeft, vergeleken met alle andere gebruikte kledingvezels, de hoogste vuurbestendigheid. Fijn te weten, wanneer je je regelmatig het vuur uit de sloffen rent!

Temperatuur regulerend

Temperatuur regulerendWol staat bekend voor zijn warmte, maar wat niet veel mensen weten, is dat wol ook heel vaak wordt toegepast als isolatie tégen de warmte! Zo dragen de Bedoeïenen in de Sinaï wollen gewaden om zich te beschermen tegen de extreme woestijnhitte. Wol houdt je warm als je het koud hebt en koel, wanneer je het warm hebt. Wollen stoffen isoleren beter dan de meeste andere textielsoorten en geven zo minder warmte of kou door. Je kunt wol dragen bij strenge kou of in extreme hitte en je toch comfortabel voelen.

Kriebelt niet of nauwelijks

Wol kriebelt niet of nauwelijks

De vezels van wol zijn heel fijn en prikken daardoor minder of niet merkbaar. Vergeleken met een mensenhaar is de diameter van een wol vezel bijna 5 maal zo klein. Daarom vinden de meeste mensen wol een bijzonder aangenaam product om direct op de huid te dragen. Studies wijzen uit dat slechts een heel klein percentage mensen irritaties ondervindt van wollen kleding. Kijk, en daar kragen wij dus weer de kriebels van!

Ultralichte isolatie

Wol isoleert

Wol is een uitstekende isolator en heeft de allerhoogste isolatie/gewicht verhouding van alle natuurlijke en synthetische vezels, gebruikt voor kleding. Zo kun je heerlijk dikke, enorm isolerende wollen sokken of wanten dragen, zonder dat ze zwaar of onhandig aanvoelen.

Wol is kleurvast

Wol is kleurvast

Wolvezels houden kleur langer vast dan andere natuurlijke vezels. Daarom blijven wollen kleren er langer mooi uitzien, zonder die ‘verschoten’ look te krijgen. Daarnaast zijn wolvezels in diverse natuurtinten te verkrijgen, zodat verven helemaal niet nodig is!

Wol isoleert, ook als het nat is

Wol isoleert, ook nat

De kern van de wolvezel kan tot een derde van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Pas wanneer wol is verzadigd met meer dan 60% van zijn eigen gewicht aan vocht, gaat ze ook nat aanvoelen. Daarom bevat wol, zelfs wanneer ze behoorlijk vochtig is, nog genoeg lucht ‘pockets’ om goed te isoleren. De vocht afdrijvende werking van de vezels helpt daarbij om de nattigheid bij het lichaam vandaan te voeren en het warm te houden.

Geen zweetlucht!

Geen zweetvoeten in wollen sokken

De meeste synthetische kledingvezels versterken lichaamsgeuren, omdat ze een kweekplek zijn voor bacteriën. Zweet zelf is reukloos. Het zijn bacteriën die maken dat je “naar zweet ruikt”. Wol vermindert de kans op geurtjes voor een belangrijk deel, omdat de stof het zweet snel opneemt en afgeeft aan de lucht. In tegenstelling tot de meeste andere natuurlijke en synthetische vezels houdt wol geen vocht of geurtjes vast. Simpel uithangen en laten luchten en je wollen sokken zijn weer fris! Daarnaast bevat de buitenste laag van de wolvezel een hoge concentratie vettige zuren met antibacteriële eigenschappen.